I Say A Little Prayer

i say a little prayer

Svaka čast stručnjacima za zaštitu duševnog zdravlja, ali, što se mene tiče, psiholozi i psihijatri su suvišni, da ne kažem inferiorni u odnosu na Njeno Terapeutsko Veličanstvo. Zapravo, misleći na Nju, mislim na Njih Dve – Muziku i Aretu, transponovane u nedeljivu celinu, kao Sveto Dvojstvo, kao Čudesna milost (Amazing Grace)…

Areta Frenklin je i počela od gospela, učeći se onom divnom pristupu duhovnosti i veri kroz telesnu, organsku, strastvenu interpretaciju. A, gde je gospel, tu su i soul, R&B, jazz… I uvek taj neverovatan glas, koji stalno talasa, vibrira, vijuga. Podstičući time upravo borbu kao najvažniji životni princip, između inertne patnje i blentavog samozadovoljstva, borbu kao znak da je čovek živ i normalan.

Gradeći Most preko nemirne vode (Bridge over troubled water), Areta me bodri u svim okolnostima, prazni od loših misli i osećanja, a puni dobrim. Muzika za „bedak”, sevdah i merak. Za sve. Ali, uvek sa istim ciljem, da čovek spozna sebe kao protagonistu stihova:

                                              Hello Sunshine

                                                So glad to see you sunshine

                                                Hello Sunshine

                                                It’s been dark for a very long time…

U turobnim periodima, dakle, uvek sebi izaberem istog, proverenog, psihijatra. I, tako, počnem redovno da odlazim na seanse kod Arete. Tačnije, ona dolazi kod mene, tešeći i regenerišući me sa diskova, kompjutera, YouTube-a i dr. U širokoj paleti medikamenata, pojedini zahtevaju jaku dozu, kao na primer lek Molim se (I say a little prayer). Telom mi prostruje i bol i egzaltacija, čim krene taj prozračan klavir, pa responzorijalno pevanje u kojem su Aretina „propoved” i grupa ženskih vokala toliko isprepletani i međusobno nadovezani, da se čini kako melodiju nije ni moguće izvesti bez, uslovno rečeno, pratećih vokala.

Lek Molim se, uzimala sam i dvadesetak puta na dan. Da li je to, ustvari, lek ili propoved? Da li je Areta psihijatar ili duhovnik? Verovatno i jedno i drugo. Svakako – Aretha makes me feel like a natural person. Od krvi, mesa i duha.

Respect.

(Uvodnik u dvobroju 24/25 srpskog world music magazina „Etnoumlje”, objavljenog aprila 2014. godine)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s