Vitalno, sa izvora

Jedan od mnogih albuma koji dokazuju visoko izraženu svest mađarskih umetnika i institucija o tradiciji i kulturnom nasleđu

MAGOS: Forgatós

Fonó Budai Zeneház, 2018

forgatos_borito-final-PRES

Magos je jezgro. Tako mi je bar Google preveo sa mađarskog. Čak i da to nije tačno, imamo slobodu da ovu grupu izvrsnih mađarskih izvođača, dobro pozicioniranih na budimpeštanskoj táncház sceni, posmatramo kao jezgro, suštinu nečega, a što može biti sama muzika ili život muzike. Jer, Magos čine da stara seoska muzika živi i zvuči moćno i poželjno, te da se kao slušalac albuma Forgatós nađete u vanvremenskom strasnom zagrljaju sa tradicijom. Sa neodoljivo piskavim violinama, toplim struganjem viole, sirovom harmonikom, brbljivim cimbalom, odsečnim linijama kontrabasa, melanholičnom frulom…

01.-Magyarpéterlaki-zenészekkel-Fülöp-Albert-Csiszár-Aladár-Ötvös-János-Lunka-Albert-950x634

Neke od najuzbudljivijih trenutaka u kojima se instrumenti nižu i udružuju, nosi splet melodija pod rednim brojem 7: „Verbunkosˮ. Ima tu puno vojničke doteranosti, u skladu sa pojmom verbunkos, ali i jedne neverovatno čulne epizode, tokom koje vam celo telo vibrira od moći svih uposlenih žica i gudala. Ne može se to tek tako odsvirati. Za ovako autentičnu interpretaciju i srastanje sa mađarskim zvukom rumunske Transilvanije, potrebno je da uši prođu terenom, kojim su drugi prošli (ne samo slavni Bartok) i snimcima ovekovečili svoje etnomuzikološke avanture. A onda je poželjno i sopstvene noge pustiti da hodaju istim, paralelnim ili poprečnim stazama, usput slušati, snimati i upijati lokalne muzičke stilove i temperamente. Baš kao što radi Magos.

terkep1

Album Forgatós i jeste u znaku lepote terenskog istraživanja, budući da je baziran na snimcima raznih sakupljača narodne muzike. Tu je posvetom posebno naglašeno ime Zoltana Kološa (Kallós Zoltán), velikog folkloriste, koji je preminuo tri meseca pre izlaska albuma grupe Magos, a zanimljivo je da je u istom ovom periodu kuća Fonó objavila još jedan izvanredan Transilvanijom inspirisani album – Hozomány, pevačice Agneš Hercku (Herczku Ágnes), sa takođe istaknutom vrednošću Kološevog imena i dela. No, da ne odlutamo od diska Forgatós. Ono što nas, prelistavajući sjajno opremljenu knjižicu, upućuje na direktni kontakt ovih muzičara mlađe generacije sa nosiocima tradicije, između ostalog je i živopisno lice Olodara Čisara (Csiszár Aladár), vremešnog violiniste iz oblasti Mureš u Transilvaniji. Prava škola za one koji žele da uče na pravi način.

Zato Magos i zvuči tako dobro i mogao bi se proslaviti svirkom kojoj nije neophodan ljudski glas da bi je osnažio. Osim ako nije reč o Agneš Enjedi (Enyedi) i njenom svetlom, svečanom vokalu, sposobnom da slušaoca spiritualno uzdigne. Maestralna je i u onim za mađarsku tradiciju prepoznatljivim eksklamativnim delovima, koji oduhovljeno biće naprasno pretvaraju u veselog poklonika seoskih vašara. U taj ambijent bih rado i sebe da smestim, tragajući za suštinom i slušajući Magos.

‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚‚

The members of the band are:
ENYEDI Ágnes, Young Master of Folk Arts, Junior Prima Award – voice
SOÓS Csaba, Young Master of Folk Arts – violin
KOVÁCS Márton, Junior Prima Award – violin
ÉRI Márton – violas
ENYEDI Tamás – cimbalom/Hungarian dulcimer
PRIHODA István – double bass, cello
Special guest: SALAMON Soma – accordion, flutes

https://magosfolkband.hu/en/

Prikaz albuma Forgatós grupe Magos objavljen je i u verziji na engleskom:

https://ethnocloud.com/Marija_Vitas/?blog=1153

2 thoughts on “Vitalno, sa izvora

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s